Eerdere dirigenten

Klaas-Jan de Groot

14 oktober 2018 hebben we met een prachtige Evensong in de Hooglands Kerk in Leiden afscheid genomen van onze dirigent Klaas-Jan de Groot. Klaas-Jan is aangesteld bij De Nederlandse Opera, Opera Zuid en heeft in de zomer van 2018 zijn entree gemaakt bij de Bayreuther Festspiele.

Wij prijzen ons gelukkig gedurende 2,5 jaar  door hem geleid te zijn en genoten te hebben van zijn grote vakmanschap, talent en zijn sympathieke persoonlijkheid!

 

 

 

Zaterdag 18 februari 2017 is onze founding father Ad de Groot na een kort ziekbed overleden. Vanaf het prille begin in 1966 tot aan het dertigjarig bestaan in 1996 was Ad nauw betrokken bij het Voorburgs Jongerenkoor. Bij de vele concerten en reizen waren hij en zijn vrouw Lot altijd aanwezig waardoor een hechte band ontstond met de koorleden. Dit kwam onder andere bij de reünies altijd naar voren; zo ook bij de reünie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van VJ: Ad dirigeerde tijdens het jubileumconcert op 19 november 2016 Exultate Deo van Scarlatti, op de voor hem zo karakteristieke wijze. De foto hiernaast is gemaakt op 17 januari, zijn 90ste verjaardag.We zullen je nooit vergeten, Ad!

frank-de-groot Frank de Groot

…studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Isidor Lateiner en Jürgen Kussmaul, en aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ricardo Odnopossoff. Hij is verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest als aanvoerder 2e violen en primarius van het Doelen Kwartet. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman en orkestdirectie bij Arie van Beek en volgde masterclasses bij de Finse dirigent Jorma Panula.

Naast Voix Jolies, is Frank de Groot dirigent van Wassenaar Vocaliter en het orkest Intermezzo. Tevens is hij artistiek leider van het orkest Amici della Musica. Jaarlijks geeft Frank een koorcursus voor Studio Dagny in de Franse streek Picardië. Voor meer informatie: www.studiodagny.nl.

Frank de Groot was van 1 oktober 2008 tot 1 januari 2016 de vaste dirigent van Voix Jolies . We kijken met elkaar terug op 8 prachtige muzikale jaren waarin Frank met ons koor vele mooie uitvoeringen heeft gerealiseerd.

 

benjamin_1

Benjamin Bakker

Benjamin Bakker begon op 7-jarige leeftijd als zanger bij het Roder Jongenskoor. Daar nam hij de belangrijkste solo’s voor zijn rekening en maakte diverse CD opnames. In 1996 werd hij gekozen om als jongenssopraan te werken met Charlotte Margiono tijdens de Tros TV-show voor Foster Parents. Hij was lid van het Wereld Jeugd Koor, waar hij concerten mee gaf in Azië en West-Europa.

Benjamin studeerde Koordirectie en Zang (countertenor) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde zanglessen bij Gerda van Zelm, Kees-Jan de Koning en Barbara Pierson en koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. Hij volgde master classes bij Tõnu Kaljuste met het Nederlands Kamerkoor en het koor van de Sibelius Akademie van Helsinki. Daarnaast werd hij uitgenodigd voor de International Competition for Young Choir Conductors in Wenen in 2004.

Tijdens zijn studie in Den Haag was Benjamin actief bij diverse professionele koren als De Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam, The Gents en het Gewandhaus-Kammerchor in Leipzig waar hij als countertenor ook solistisch optrad. Als countertenor is hij nog regelmatig te horen in Cantatediensten en Oratoriumwerken.

 

patrick_1Patrick Pranger

De Nederlandse bariton en dirigent Patrick Pranger studeerde koordirectie bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hiervoor studeerde hij klassiek zang bij Sasja Hunnego, Wout Oosterkamp en Gerda van Zelm.

Patrick is dirigent van vocaal ensemble ‘Esprit des Corps’ uit Rotterdam en vocaal ensemble ‘En Chantant’ uit Brielle waarmee hij in 2008 zijn studie koordirectie afsloot met een uitvoering van J.S. Bach’s Johannes Passion. Met het Leiden English Choir, waar hij sinds 2002 dirigent is, voerde hij werken uit als ‘Messa di Gloria’ van G. Puccini, ‘Coronation Anthems’, ‘Dettingen te Deum’ en ‘The Messiah’ van G. F. Händel, en het Requiem van W.A.. Mozart. Van de volgende werken dirigeerde Patrick de Nederlandse première: ‘Canticles of Light’ en ‘Jubilate’ van Bob Chilcott, ‘Missa in Re maggiore’ van L. Cherubini. De afgelopen seizoenen werkte Patrick als repetitor met het Bach Koor Holland en de Nederlandse Opera Academie. Patrick volgde twee Eric Ericson Masterclasses, respectievelijk in Lund (Zweden) en Haarlem. Hij kreeg les van Andrew Parrot, Cecilia Rydinger Alin, Simon Halsey Robert Sund en Maestro Eric Ericson zelf. Hier mocht hij werken met het Eric Ericson Chamberchoir, het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor.

Patrick was interim dirigent bij Voix Jolies in 2008.

 

frans_1Frans Huijts

Frans Huijts was dirigent van Voix Jolies in de periode 1997 – 2002. Frans (bariton) studeerde zang aan het conservatorium van Maastricht en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens het ‘Concours de la mélodie Française’ in Parijs in april 1985 werd aan Frans Huijts de ‘Prix Gabriel Fauré’ toegekend en in december 1987 was hij laureaat van het internationale ‘Hugo Wolf Wettbewerb’ te Stuttgart.

Frans Huijts geeft regelmatig liedrecitals, waarbij hij veel aandacht schenkt aan liederen van Nederlandse componisten. Ook werkte hij als solist mee aan diverse cd’s o.a. met de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Gustav Leonhardt en een cd met repertoire met Nederlandse liederen uitgebracht door de Vrienden van het Lied. Frans Huijts geeft regelmatig workshops Liedinterpretatie voor duo’s zang/piano. Als docent was hij ook werkzaam in Rio de Janeiro, Kingston (Jamaica) en Lusaka (Zambia). Als vocal coach is hij verbonden aan het Schubert-Institut in Baden bei Wien. Hij is als hoofdvakdocent solozang verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.

 

Ad de Groot (overleden op 18 februari 2017)

Ad de Groot (1927) ontving zijn opleiding aan het Katholiek Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht waarna hij zijn studie vervolgde aan het Koninklijk Conservatorium te ‘s-Gravenhage waar hij schoolmuziek, koordirectie en piano studeerde. Naast zijn werk als docent aan het Maartenscollege in Voorburg en later als docent aan het Koninklijk Conservatorium was Ad dirigent bij vijf vaste koren waaronder het Voorburgs Jongerenkoor. Verder leidde hij incidenteel projectkoren en werd hij veel gevraagd als adviseur en jurylid of juryvoorzitter bij festivals en concoursen. Ad de Groot mocht ook vele onderscheidingen ontvangen waaronder de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’.