Dirigent

 

foto KJ 2Nieuwe dirigent: Klaas-Jan de Groot

16 februari 2016 is tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering met overweldigende meerderheid Klaas-Jan de Groot gekozen als nieuwe dirigent van ons koor. Daarnaast hebben de leden zich uitgesproken voor een ‘ambitieuze koers’ onder leiding van deze jonge talentvolle dirigent. Klaas-Jan: welkom bij VJ! We gaan met jou ongetwijfeld een inspiratievolle periode tegemoet, te beginnen in en met ons jubileumjaar!

 

Klaas-Jan de Groot studeerde koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met bijvakken piano, zang en orkestdirectie. Na het behalen van zijn bachelor diploma vertrok Klaas-Jan naar Groot-Brittannië waar hij in juli 2015 zijn masterdiploma koordirectie behaalde aan het Royal Welsh College of Music & Drama in Cardiff. In seizoen ‘15-‘16 nam Klaas-Jan deel aan verschillende activiteiten van de talentafdeling van de Nationale Opera en was in dat kader assistent-dirigent bij de productie Il matrimonio segreto (Cimarosa). Daarna werkte Klaas-Jan als repetitor bij Opera Zuid (La Bohème – Puccini) en Collegium Vocale Gent (Mahler 3 en Die Schöpfung – Haydn). Als assistent-dirigent en koordirigent werkte hij bij Opera Zuid aan Il Barbiere di Siviglia – Rossini.

Bij het Koor van de Nationale Opera werkte hij als assistent-dirigent in de producties Jephtha (Handel), Parsifal (Wagner), La Forza del destino (Verdi), Eliogabalo (Cavalli), Tristan & Isolde (Wagner). Tevens was hij daar koordirigent voor de producties Die Entführung aus dem Serail (Mozart) en La Bohème (Puccini).